Dat 'the juice' mijn leven heeft veranderd, is wel duidelijk. Natuurlijk kan ik niet de hele dag 'juicen'; een broodje is ook wel eens lekker.

Omdat ik voor mijn gevoel niet genoeg voeding uit het brood haalde wat ik in de supermarkt kocht, ben ik mijn eigen brood gaan bakken. Zonder allerlei toevoegingen. Het vult en het smaakt. En natuurlijk deel ik graag weer mijn ervaringen met de hele wereld 🙂

Zo makkelijk, dat als ik het kan...

Topbrood! Anders kan ik het niet noemen. Brood van www.noets.nl

Te simpel om te maken. Kijk, en dat is precies wat ik wil. De sapjes-makerij kost al genoeg tijd, dus een een snel en supergezond en voedzaam brood dat zo klaar is, is een welkome afwisseling.

Zonder tarwe, gist en conserveringsmiddelen!

Brood van www.noets.nl

Het wijst zich vanzelf: bestel een mix naar keuze en volg wat er op de verpakking staat. Op de foto's die je hieronder ziet, bak ik een chocococos-cake/brood. Superlekker!

Ik voeg druivenpit-olie toe. Je kunt elke olie naar keuze toevoegen, maar druivenpit-olie is erg gezond. Het bevat veel omega-3 en 6 vetzuren. Dit zijn essentiele vetzuren. We maken dit niet zelf aan, maar moeten dit uit onze voeding halen. Voor bakken van vlees, groenten of aardappelen is het minder geschikt vanwege de hoge temperaturen. Maar je kunt er zalige dressings mee maken of aan de salade toevoegen.

 

En toen las ik dat het ook nog geweldig voor je huid zou zijn. Dus ik er 2 dagen mijn gezicht mee gemasseerd. (met een simpel apparaatje waar je je huid echt een plezier mee doet, maar dat in een volgende blog) 

2 dikke puisten als resultaat! Volgende keer toch maar de speciale huid-druivenpit-olie gebruiken 🙃

Irish Sodabread

Een ook heel makkelijk te bakken brood, maar iets bewerkelijker, is een Irish Sodabread. Het recept hieronder is een basisdeeg. Je kunt er eindeloos mee varieren. Voeg bijvoorbeeld eens olijven toe, of zongedroogde tomaatjes. Maar zoete ingredienten kunnen ook:

 

500 gr meel naar keuze (ik heb speltmeel gebruikt, maar je kunt ook verschillende meelsoorten door elkaar gebruiken)

1 tl zout

1 grote tl bakingsoda (wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat of sodabakpoeder genoemd. Ik koop dit bij de etos (klein groen doosje))

400 ml karnemelk

oven voorverwarmen op 220 gr

 

Meng de droge ingredienten goed door elkaar en maak in het midden een kuiltje. Giet in het kuiltje de helft van de karnemelk en voeg geleidelijk de rest van de karnemelk er doorheen.

Roer met je vingers tot er een smeuiig ietwat (nou eigenlijk een best wel) plakkerig deeg ontstaat.

Maak een bol en leg deze op een goed ingevette bakplaat.

Snij een diep kruis in het deeg, dit helpt bij het rijzen.

Laat 35 min in de oven. Ik zet na 15 min de temperatuur op 180 gr.

Even afkoelen...maar niet te lang...want nog wat warm is dit oh zo lekker!!

Koekje erbij?

Koekjes bakken blijft leuk. Gezonde koekjes bakken is nog leuker! Supersnelle en gezonde koekjes bakken is het allerleukst!!

 

Ik ben een chaoot in de keuken. Ik pak, mix, snij en het aanrecht raakt voller en voller. Niemand mag zich er mee bemoeien, want het is mijn chaos en ik heb het volledige overzicht. Niet.

Een gerecht of zelfs een koekje wordt dus nooit zo prachtig zoals het gefotografeerd in het kookboek of op de site staat.

Maakt niet uit, als het maar smaakt.

Ik vertel dit, omdat het koekje wat ik nu bak, superlekker smaakt, maar er op mijn foto's gewoon niet uitziet!! 

 

oven voorverwarmen op 180 gr

150 gr walnoten

2 bananen

125 gr havermout

1 tl baking soda (zie Irish Sodabread)

1 tl kaneel

1 tl koekkruiden

1 el honing of dadelsiroop

 

Hak de walnoten grof (kapot slaan onder theedoek)

prak de banaan heel fijn

doe alle droge ingredienten in een kom en mix goed door elkaar

banaan en honing of siroop erbij en kneden tot een deeg

verdeel het deeg in ongeveer 12 bolletjes (dat lukt bij mij ook al niet: het worden er 5 of 15)

kwartiertje in de voorverwarmde oven en klaar!

Yammie!